Nieuwsbrief maart 2015

Beste sympathisanten,

Hier volgt een overzichtje van de georganiseerde activiteiten van de afgelopen maanden.

Op 6 september hadden we onze jaarlijkse eetkermis. Hierbij konden we opnieuw rekenen op de steun van de vele mensen die ons project een warm hart toedragen. Voor het eten maken, kregen we dit jaar steun van 2 mensen van Senegal die onze sauzen nog wat meer Afrikaanse pit gaven! Uit de reacties konden we vaststellen dat dit een geslaagde opzet was.

Voor de sfeer konden we naar jaarlijkse gewoonte beroep doen op Jan Desmedt en zijn Djembee vrienden. Voor de kleinste is er elk jaar de medewerking van Kathleen Leunens, die zorgt voor het schminken.

Via deze weg danken we de vele vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken om telkens opnieuw te zorgen voor het vlotte verloop van deze avond.

Begin oktober vertrokken 2 leuke dames uit Halle op reis naar Gambia en uiteindelijk hebben ze ook verschillende dagen doorgebracht in het Picca schooltje. Je kunt hun ervaringen lezen in het volgende verslagje:

Hallo beste Picca lezers,

Wij zijn Lieke en Lore en in oktober 2014 reisden we samen naar Gambia. Dankzij Picca konden we ginds genieten van een unieke ervaring. Wij volgden beiden een opleiding dat ons in staat acht op een agogische wijze voor een klas te staan. Dit deden we dan ook in de Picca school in Kerr Sering. Aan de hand van het thema circus bezorgden we de leerlingen een onvergetelijke dag. Zo deden we aan acrobatie, maakten de kinderen kennis met de magische kunst van het ballonplooien, jongleren en zoveel meer, … We kregen enorm veel liefde en genegenheid terug van onze fantastische jonge artiestjes!

Achteraf bezochten we de medische post van picca en ontmoetten de plaatselijke vroedvrouw. Ze helpt er reeds jaren de kinderen van alle vrouwen in de regio ter wereld te brengen. Ze was dan ook zeer fier om ons haar laatste boorling te tonen.

Tijdens ons verblijf bouwden we ook een goede band op met de juf van het eerste klasje; juf Fatou. We werden uitgenodigd in haar compound en konden genieten van de pure Afrikaanse gastvrijheid. We deelden een heerlijke maaltijd met de hele familie op traditionele wijze en leerden veel bij over het leven ginds.

We willen langs deze weg picca bedanken voor deze onvergetelijke momenten en iedereen aanraden om contact op te nemen met picca voor tips om zelf een gelijkaardige reis te maken.

Veel groetjes,

Lieke en Lore

De verpleegkundige Katrien en Elli gingen in november nog eens langs om verder te werken aan de verschillende lopende projecten naast de schoolwerking. Dit zijn o.a. de verpleegpost, aanleren van handwerk, educatie rond gezondheidszorg, …

De afgelopen periode waren we ook actief in België. We gingen het project voorstellen in verschillende scholen. Deze scholen deden elk hun eigen actie om het project op hun beurt te steunen:

– Onze-Lieve-Vrouwinstituut In Sint Genesius Rode deed een fietsmarathon
– Gemeenteschool Wauterbos, afdeling kleuters organiseerde een wafelverkoop

Om ons project nog wat in de kijker te zetten, waren we ook te vinden op enkele kerstmarkten in de buurt.

Eind januari 2015 vertrok er een container. Deze stak vol met schoolbankjes (gekregen van de Gemeenteschool in Alsemberg), schoolgerief (stiftjes, potloden, papier, …) speelgoed voor de kleinsten. Deze zou in Gambia toekomen tegen eind februari. Hopelijk zijn de leerkrachten en kindjes er blij mee.

Groetjes,

Het Picca-team