Nieuwsbrief juni 2014

Het is al weer enkele maanden geleden dat we jullie onze eerste nieuwsbrief van 2014 hebben gestuurd. We hebben tal van leuke reacties ontvangen, waarvoor dank! Het is altijd fijn om te horen dat onze nieuwsbrief graag gelezen wordt.

Picca is een vzw die altijd in beweging is en dus willen we jullie graag op de hoogte brengen van het reilen en zeilen van de afgelopen maanden. Hier gaan we!

In april zijn Bellinda en een aantal ‘straffe madammen’ op werkreis gegaan naar Gambia, Kerr Sering. Voor de meesten onder hen was het een eerste kennismaking met Afrika, met Gambia. Ondanks de vele verhalen die wij hen al hebben verteld bleek het voor velen toch een cultuurshock te zijn.

Bij aankomst kreeg de groep een teleurstelling te verwerken. De stagiaires die er reeds twee en een halve maand aan het werk waren zouden vervroegd terugkeren naar België omwille van het Ebola-virus. Zowel bij de stagiaires als bij de ‘bezoekers’ zorgde dit voor gemengde gevoelens: ongeloof (moeten we onze stageperiode op deze manier afsluiten?), verdriet, onzekerheid (over de veiligheid)… In Gambia werden er tot op vandaag nog geen tekenen vastgesteld van het virus, de grenzen met de risicolanden zijn gesloten.

Ondanks deze tegenslag hebben de vrouwen met volle moed andere plannen gemaakt en hebben ze met de dorpsbewoners de handen in elkaar geslagen om er een leuke werkvakantie van te maken. De school ziet er weer zo goed als nieuw uit! De klaslokalen werden onderworpen aan een grondige poetsbeurt, sommige klassen kregen een nieuw laagje verf en iedere klas werd voorzien van een ‘naambordje’ (wat heel belangrijk is voor de leerkrachten, ze voelen zich meer erkent/gerespecteerd op deze manier); vloeren, plafonds, daken werden hersteld; op vraag van het ministerie van Onderwijs in Gambia werd het sanitair gedeelte volgens de wettelijke bepalingen heringericht (aparte wc’s voor meisjes en jongens; dit was tot nu toe allemaal samen).

Je ziet, de titel ‘straffe madammen’ is hen op het lijf geschreven: niets dat de vrouwen niet aankonden.

Hieronder vinden jullie een impressie van Anja, een verpleegster uit Zottegem die voor de eerste maal mee ging naar Gambia:

“Gambia… wat een ervaring! Via Bellinda is mijn ‘droom’ echt werkelijkheid geworden. Een vreemde cultuur ervaren, mij nuttig kunnen maken voor de medemens en mijn kennis, kunnen en ervaring mogen doorgeven! Het ervaren wat je met je 2 handen, je verstand en weinig middelen allemaal kan doen is van onschatbare waarde! Het voelde aan als: ‘naakt met je blote voeten in het zand staan’. Daar heb ik gevoeld hoe wij hier gedragen worden door materialisme en technologie. Het verschil is enorm. De hulp, de educatie, het begrip, de middelen… die Picca biedt is essentieel en constructief. Ik zou super graag mijn bijdrage blijven leveren. Bedankt voor wat ik heb mogen geven en beleven. Tot volgend jaar!!… Anja x”

De school heeft een stevige, goede reputatie opgebouwd in de loop van de jaren. De school telt dan ook om en bij de 200 leerlingen. Mede door jullie steun kunnen wij al deze kinderen onderwijs aanbieden en bovendien kunnen wij de kans geven aan Musa en Touré om hun opleiding tot leerkracht te beginnen en of verder te zetten. Zij werken reeds in de school: Musa helpt als vrijwilliger mee in het kleuterklasje met de jongste kinderen en Touré geeft les in het 2de kleuterklasje.

Ook in de medische post hebben we een persoon extra kunnen aanwerven, miss Hatti. Een 40-jarige toffe extraverte dame met een flair om ‘u’ tegen te zeggen en die op tijd en stond de rust kan terugbrengen wanneer de emoties hoog oplopen. De medische post is een vaste waarde in Kerr Sering. De bevolking heeft geen angst meer om langs te komen met hun klachten (groot en klein), ze voelen zich welkom.

Naast onze hoofdactiviteiten proberen we ook enkele nevenactiviteiten op te starten. Zo werd er door de stagiaires een voetbal-tornooi georganiseerd waar tal van ploegen aan deelnamen (zowel van in Kerr Sering als van ver daarbuiten); er werd een filmavond georganiseerd op het centrale plein in het dorp en 2 heel enthousiaste en vooral handige dames, Elly en Katrien, organiseren workshops breien, haken, koken… voor de plaatselijke bevolking. Deze workshops vinden plaats bij de mensen thuis en zorgen steevast voor vrolijke taferelen en bevorderen het samenhorigheidsgevoel.

Op 6 september organiseren we ons jaarlijks eetfestijn ten voordele van Picca (for Gambia). Jullie zijn allemaal hartelijk welkom!

Veel leesplezier!

Groeten, Picca